Nejen umělá inteligence a roboti. Nahlédněte do budoucnosti automatických skladů

Automatizace skladů je jednou z nejrychleji se vyvíjejících oblastí světové logistiky. Ještě před pár lety přitom jejich většina byla závislá především na lidské síle. To se rychle mění. Díky pokroku v robotice, umělé inteligenci a dalších oborech se navíc nové technologie stávají dostupnější a efektivnější než kdykoli v minulosti. Pojďme prozkoumat pět trendů ve skladovacích systémech, které se v následujících letech vyplatí sledovat.

Robotická ramena, vozíky a spolupracující roboti

robotické rameno u stroje Modula

Roboti už ve skladech pracují řadu let. Jejich budoucnost ale spočívá v zapojení do řady automatizovaných úkolů. Automatizované vertikální sklady vychystají vybrané produkty. Robotická ramena je pak vyzvednou, další roboti se mohou zapojit do balení. Robotické AMR vozíky produkty odvezou na přesné místo určení. Na zavádění těchto technologií nyní spolupracujeme například ve firmách v Ústeckém a Pardubickém kraji.

Jaké tato automatizace přináší výhody je patrné hned na první pohled. Snižuje se frekvence lidských chyb a zvyšuje se efektivita skladových operací.

 

Produktivitu začnou v budoucnu zvyšovat i coboti. Spolupracující roboti jsou vybaveni řadou senzorů a bezpečnostních prvků, které jim dovolují úzce kooperovat s lidskými operátory. Využití naleznou především v oblasti pickingu, balení nebo například ukládání produktů do palet. Zatímco dříve byli roboti spíše na jasně vymezených místech, v budoucnu se zařadí přímo mezi ostatní zaměstnance skladů.  

Exoskelety zvýší bezpečnost a nositelná elektronika zefektivní procesy vyzvedávání

Nositelná elektronika (wearables) už nyní zrychluje práci a zvyšuje přesnost operátorů. To vše v blízké budoucnosti posunou dál chytré brýle a rozšířená realita. Lidé ve skladech do nich dostanou přesné instrukce. Budou mít přehled o pohybu artiklů v reálném čase. V kombinaci s exoskelety, které podpoří operátory při manuální manipulaci s produkty, sníží riziko zranění nebo nepříjemných nehod.

Díky RFID čipům budete mít větší přehled

Sledování artiklů radiofrekvenční identifikační technologií (RFID) zpřesní přehled o pohybu produktů po vašem skladu. Na rozdíl od čárových kódů je totiž nemusíte ručně skenovat. Jejích zavedením tak v budoucnu značně snížíte možnost lidských chyb. RFID čipy lze připevnit k celým paletám nebo i ke konkrétním výrobkům. Další jejich výhodou tak je, že značně zjednodušují proces inventarizace. V následujících letech počítáme s tím, že využívání této technologie naroste.

Umělá inteligence se zapojí do řízení automatizovaných skladů

V posledních měsících je umělá inteligence velkým tématem nejen na poli automatických skladů. Je jasné, že se do jejich řízení v budoucnu stále více zapojí. Odborníci nyní vidí její potenciál především v analýze dat. Už nyní dokáže podle údajů z minulosti předpovídat nárůst nebo propad v poptávce či možné problémy ve vašem dodavatelském řetězci. Poradí si i s dalšími klíčovými skladovými procesy jako je například optimalizace místa uložení artiklů nebo seskupování optimálních objednávek pro takzvaný multi-order picking (vychystávání několika objednávek ve stejný čas).

Zvyšující se tlak na ekologickou udržitelnost

 

Ať jde o zpřísňující se legislativu, společenskou zodpovědnost nebo snahu snížit operativní náklady, jedním z trendů, který se v oblasti automatických skladů vyplatí dál sledovat, je tlak na ekologickou udržitelnost. Podle amerických průzkumů, posuzuje dopad svých nákupů na životní prostředí až 80 % spotřebitelů. Provozovatelé skladů se tak začínají čím dál tím více soustředit například na používaní elektřiny z obnovitelných zdrojů či instalaci fotovoltaických panelů. Důraz kladou i na balení produktů do recyklovaných materiálů nebo snižování produkce odpadu.

Automatizované sklady budoucnosti budou stále více využívat nejnovější technologie, jako jsou roboti, umělá inteligence a senzorika či RFID čipy. Pomohou jim zlepšit efektivitu, přesnost a bezpečnost skladových procesů. Pozadu nezůstane ale ani důraz na zlepšování pracovních podmínek a životní prostředí.

Image

Kanceláře

+420 513 039 139
obchod@systechgroup.cz
Cukrovarská 498/13
Vyškov, 682 01
Česká republika

Servis

+420 725 508 358
servis@systechgroup.cz

Tuřanka 1222/115
Brno, 627 00
Česká republika

Produkty