Přišel už čas? Pět okamžiků, kdy přemýšlet o automatizaci skladu

Přišel už čas? Pět okamžiků, kdy přemýšlet o automatizaci skladu

Dříve nebo později se s podobnými výzvami potká každá rostoucí firma nebo e-shop. Ve skladu dochází místo i pracovní síla. Inventura trvá stále déle a déle a neshody u materiálů jsou větší, než jste při běžném provozu očekávali. Možná to je ten správný okamžik začít promýšlet automatizaci vašeho skladu. A skladový systém Modula vám s tím může pomoci.

Nedostatek prostoru

Jedním z nejčastějších problémů skladů je podle naší zkušenosti nedostatek prostoru. Regály jsou nízké, materiál je často neefektivně uložený a jeho organizace a evidence není ideální. To vede k prodlužování procesu vychystávání a častým chybám. Řešení nemusí být jen hledání větších prostorů. Vertikální skladové systémy, jako je například Modula, naplno využijí výšku vašeho skladu a výrazně šetří cennou podlahovou plochu. A nevadí, že máte podlahové plochy opravdu málo. Těm nejkompaktnějším řešením jako je Modula SLIM stačí už pouhé 3 m2 zastavěné plochy.

Nedostatek pracovní síly

Řada firem, se kterými spolupracujeme, se stále potýká s nedostatkem kvalitních zaměstnanců. Ve skladech tento problém může vést například ke zpoždění termínu dodání zásilky koncovému zákazníkovi, přičemž současným trendem logistiky je v posledních letech naopak právě zkracování termínu doručení. Automatické sklady zefektivňují práci každého zaměstnance například tím, že podle zadaní přesně vyskladní požadované položky. Lidé tak po skladě necestují za materiálem, ale materiál za nimi. S větší dostupností nových technologií se o slovo stále častěji hlásí robotická ramena, coboti nebo třeba AMR vozíky, které práci skladníků ještě více zrychlují a ulehčují.

Chyby při vychystávání materiálu

Chybami se člověk učí. V logistice a organizaci skladu mohou mít ale značné důsledky. Od ztráty času, přes špatně odeslanou objednávku až po nákladný a zdlouhavý proces reklamace. Zařízení společnosti Modula dokáží pracovat s různými prostředky, které picking zjednodušují a zpřesňují. Vychystaný artikl může označit laserové ukazovátko nebo o něm může zobrazit informace alfanumerická LED lišta. Čtečka čárových kódu pak operátorovi dá jistotu, že vzal do ruky opravdu ten správný artikl.

Muž u zařízení Modula při vychystávání artiklů

Ztracený materiál

Ztráty materiálu a manka na skladě jsou velmi nepříjemná. Výzkumy z amerického trhu přitom ukazují, že ze skladů nekontrolovatelně mizí stále více produktů. Moderní chytrý skladovací systém přitom umožňuje, abyste měli úplný přehled nad tím, kdo má ke konkrétním artiklům přístup a kde se právě jednotlivé položky nacházejí. Zařízení Modula tuto funkcionalitu řeší specifickým uživatelským účtem pro každého operátora. Pro pohodlné přihlášení operátoři využívají například technologii RFID čipů/karet nebo načtení čárového kódu. Naše vertikální zakladače pak přesně vědí, kdo u nich stojí a k čemu mají tito zaměstnanci přístup.

Zdlouhavá inventura

Tradiční inventura často znamená zdlouhavý proces a ztrátu cenného času. Navíc je náchylná na lidské chyby, protože je založená na ručním zadávání údajů a počítání. Moderní automatizované sklady už ale řídí dobře připravený skladový software. Ten se dokáže propojit s vaším ERP systémem a stává se tak skladovou databází se vším všudy. Díky nepřetržité výměně dat pak ERP disponuje v reálném čase údaji o tom, jaké jsou stavy skladu. To vede k rychlejšímu a efektivnějšímu procesu správy zásob a minimalizaci času stráveného inventurami.

Pokud váš skladovací prostor čelí těmto výzvám, automatizace může být pro vhodným řešením. Rádi vám pomůžeme s návrhem a implementací automatizačního systému, který bude přesně vyhovovat vašim konkrétním potřebám.

Ozvěte se nám. 

S použitím fotek z webů Freepik a Modula

Image

Kanceláře

+420 513 039 139
obchod@systechgroup.cz
Cukrovarská 498/13
Vyškov, 682 01
Česká republika

Servis

+420 725 508 358
servis@systechgroup.cz

Tuřanka 1222/115
Brno, 627 00
Česká republika

Produkty