Modula poprvé v Česku spolupracuje s AMR. Podílí se na tom i český integrátor

Modula poprvé v Česku spolupracuje s AMR. Podílí se na tom i český integrátor


Procesní propojení skladu s výrobou, efektivnější práce se skladovaným materiálem a úspora pracovní síly. Hned na začátku letošního roku jsme u realizace opravdu zajímavého projektu, který je skvělým příkladem toho, jak automatizace skladování pomáhá růst českým firmám. Navíc u nás poprvé zařízení Modula spolupracuje s autonomními mobilními roboty (AMR). Vše i díky českému integrátorovi.

Náš zákazník z Pardubického kraje potřeboval vyřešit specifický problém. Propojit ve vícepatrové budově skladovací prostory s výrobou. Firma navíc také hledala řešení, které by dokázalo pružně reagovat na nedostatek pracovní síly a které by i ve vícesměnném provozu dokázalo pokrýt potřeby manipulací ve skladu i výrobě.

Sklad a výtah v jednom. Modula ukázala sílu vertikálního skladování

Pro zákazníka jsme navrhli řešení, které stojí na výhodách vertikálních automatizovaných skladových systémů. Do vícepatrové budovy se zařízení, které spojuje výtah se skladem, prostě ideálně hodí. Jednoduše prochází celou stavbou. Modula navíc dokáže své stroje vybavit i více výdejními okny. Ty jsme tak mohli umístit v každém patře výrobní budovy.

Společně jsme celý návrh skladového systému posunuli ještě o krok dál. Naše vertikální sklady budou propojeny s AMR, které budou zajišťovat přepravu materiálu na jednotlivých patrech v rámci skladu i výroby.

Robotické vozíky zefektivňují skladování

Konkrétně se v tomto projektu jedná o tři AMR modelu MiR 250 a společně se speciální nástavbou připravenou na míru našemu zákazníkovi je dodává středočeská firma DREAMland. Díky jejich vývojářům a konstruktérům nástavba umožňuje automaticky ukládat a vyskladňovat plastové euroboxy 600x400 mm na příslušná místa na speciálně vyvinutých policích v zařízeních Modula.

V půlce ledna dorazily AMR na místo instalace na svůj prvotní test interakce s automatickými zakladači Modula. A dopadl hned na výbornou. Nyní probíhají práce na přípravě předávacích míst na jednotlivých pracovištích výroby, mapování layoutu jednotlivých pater a softwaroví vývojáři propojují řídicí systém AMR se softwarem Modula WMS a ERP systémem společnosti.

Až bude vše dokončeno, v ostrém provozu zaměstnanci už pouze zadají svůj požadavek přímo v podnikovém softwaru ERP. Všechny ostatní důležité informace si už robotické vozíky se systémem Moduly WMS předají samy.

Robotický vozík pošle Modula WMS informaci o konkrétním euroboxu, který dle požadavku ERP jede vyzvednout. Vertikální skladový systém následně pošle robotovi zprávu o tom, ve kterém stroji a na které pozici uvnitř výdejního okna čeká jeho box na vyzvednutí. Vozík bude Modulu informovat na oplátku o tom, že už box vyzvedl. A vzápětí ho doručí na pracoviště, kde je materiál potřeba.

Celý ekosystém lze jednoduše rozšířit

AMR zvyšují produktivitu a bezpečnost skladových operací. Snižují ale také náklady a uvolňují lidské zdroje pro jiné činnosti. Jednoduše řečeno, nezapovídají se u kávy s kolegy, vyhýbají se jim běžné nemoci a při plném nabití zvládnou více než 1,5 směny bez přestávky.

Velkou výhodu je i možnost do celého ekosystému jednoduše přidat další robotické vozíky. Jejich připojení vyžaduje čas v řádu pouhých hodin, kdežto plné zaškolení nového zaměstnance může trvat i několik týdnů.

Naše spolupráce se společností DREAMland a propojení skladovacích zařízení Modula s robotickými vozíky je nejen technologickým skokem v automatizaci skladování. Je to i příklad toho, jak mohou inovace přinést měřitelné výhody.

Zápasíte-li s nedostatkem místa ve skladu nebo chybějícími pracovními sílami, ozvěte se nám. Rádi vám pomůžete nalézt řešení na míru.

Image

Kanceláře

+420 513 039 139
obchod@systechgroup.cz
Cukrovarská 498/13
Vyškov, 682 01
Česká republika

Servis

+420 725 508 358
servis@systechgroup.cz

Tuřanka 1222/115
Brno, 627 00
Česká republika

Produkty