Automatický skladovací systém urychluje vychystávání i přehled o zásobách

Automatický skladovací systém urychluje vychystávání i přehled o zásobách

Úspora místa, rychlost vychystávání a lepší přehled o pohybu skladových zásob. To jsou jedny z nejčastějších důvodu, proč stále více společností v Česku zavádí automatické skladové systémy. Úspěšné firmy své skladovací prostory promyšleně a dlouhodobě budují. A zařízení Modula jim v tom výrazně pomáhají.

Nabízí totiž řešení pro všechny tři tyto výzvy. Práce s vertikálním prostorem jim umožňuje ušetřit až 90 % skladové plochy. Optimalizace skladování na policích a jejich přesun do jednoho výdejního místa urychluje a zpřesňuje vychystávání. Vlastní dobře propracovaný software pro řízení skladového hospodářství Modula WMS (Warehouse Management System) spolupracuje se všemi nejdůležitějšími nadřazenými firemními ERP systémy (Enterprise Resource Planning) na trhu. Umožňuje tak lépe sledovat pohyb materiálu.

Všechny tyto výhody se rozhodla využít společnost STROM PRAHA, která je výhradním distributorem zemědělské, zahradní, komunální a golfové techniky John Deere pro Česko a v zemi má přes tři desítky poboček.

Automatický skladovací systém Modula ve službách John Deere

Společnost STROM PRAHA se musela vyrovnat s výzvou nedostatečné efektivity skladování náhradních dílů a komponentů v řadě externích skladu. Původní systém byl z hlediska fungování firmy nepraktický a pomalý. Zároveň při skladových operacích docházelo k příliš častým chybám. Řešením byl přesun skladových zásob do centrálního skladu ve středních Čechách a instalace zakladačů Modula.

Moduly mají za úkol efektivně uskladnit střední a drobný materiál. Velké díly v centrálním skladu dále zůstávají uloženy v paletových regálech.  

Stroje Modula se flexibilně přizpůsobí prostoru

stroje Modula ve skladu

V centrálním skladu společnosti STROM PRAHA nyní funguje celkem třináct zařízení Modula. Na místo jsme je dodali postupně ve třech etapách. V každé etapě jsme automatické vertikální zakladače přizpůsobili přesně potřebám místa. Mají tak rozdílné šířky i hloubky. 

Prvních devět strojů ve dvou etapách jsme umístili podél jedné ze stěn skladové haly. Ve třetí etapě jsme se museli vyrovnat s překážkou v podobě podpěrných sloupů budovy. Šířku zařízení jsme tedy zvolili tak, aby co nejpřesněji vyplňovala prostory mezi jednotlivými sloupy. Zároveň jsme také vybrali model zakladačů s menší celkovou hloubkou zařízení oproti prvním dvěma etapám. Za zády nově instalovaných strojů díky tomu mohla být zachována stávající manipulační ulička pro pohyb vysokozdvižných vozíků při obsluze paletových regálů.

Díky možnosti postupné instalace a rozměrové rozmanitosti si tak společnost STROM PRAHA jednoduše v praxi ověřila, že se zařízení Modula dokáží flexibilně přizpůsobit konkrétním prostorovým podmínkám a je možné jejich ekosystém v budoucnu bezproblémově rozšiřovat.

Urychlení komunikace mezi centrálou a pobočkami

Neméně zajímavá je i softwarová část celého projektu. Software Modula WMS je napojený na nadřazený firemní ERP software Helios Green. V praxi to znamená, že pobočky firmy si přes sdílené ERP Helios zadají požadavek na dodání materiálu z centrálního skladu. Tento jejich požadavek po firemní síti doputuje až do Modula WMS. Dokonce přímo na ovládací displeje jednotlivých zařízení Modula. Ta následně vychystají požadovaný materiál. Společnosti to přináší lepší časovou koordinaci a plynulejší distribuční procesy. Celkově má i větší přehled o svých aktuálních skladových zásobách.

Doplňky minimalizují chyby při vychystávání

vertikální zakladače Modula ve skladu

Zkrátka nezůstali ani přímo skladoví operátoři. Skladovací zařízení Modula jsme v centrálním skladu společnosti vybavili řadou doplňků, které zpřesňují, zrychlují a ulehčují jejich práci. 

Alfanumerická LED lišta ukáže přesně místo, kde se nacházejí artikly určené k naskladnění či vyskladnění. K tomu navíc také zobrazí ID artiklu, jeho popis a požadovaný počet kusů. Ovládací displej umístěný na posuvné konzoli pak zpříjemňuje práci především u čtyři metry širokých polic zakladačů typu ML50, instalovaných ve třetí etapě. Skladníci mají díky možnosti posuvu displeje všechny důležité informace k manipulačním operacím vždy v dosahu. Nášlapnou potvrzovací lištu zase skladníci ocení, když obě jejich ruce zaměstnává vychystávání materiálu.

Společnost STROM PRAHA je se zařízeními Modula rozhodně spokojená. Třetí etapou instalace se dostala mezi naše TOP3 zákazníky, které je v Česku využívají nejvíce. Její zkušenost s flexibilitou, škálovatelností a snadným propojení s nadřazenými systémy ukazuje, že automatické vertikální sklady představují efektivní řešení pro firmy, které chtějí optimalizovat své skladovací procesy a dosáhnout tak konkurenční výhody.

Řešíte podobné výzvy? Ozvěte se nám! Rádi vám pomůžeme nalézt řešení na míru.

Image

Kanceláře

+420 513 039 139
obchod@systechgroup.cz
Cukrovarská 498/13
Vyškov, 682 01
Česká republika

Servis

+420 725 508 358
servis@systechgroup.cz

Tuřanka 1222/115
Brno, 627 00
Česká republika

Produkty