Od regálů k automatickému skladu. Co vám změna přinese?

Od regálů k automatickému skladu. Co vám změna přinese?

Přebudovat systém policových regálů na moderní automatický sklad sebou přináší řadu výhod. Ušetříte místo, zrychlíte skladové operace a získáte větší přehled o pohybu vašeho materiálu. To vše jde ruku v ruce se snížením nákladů skladovacího provozu a zvýšením bezpečnosti operátorů. Podívali jsme se na to, co takový přerod může znamenat.

Startovací čára až tří čtvrtin skladů, které pomáháme měnit k lepšímu, je podobná. Velký prostor zaplněný nízkými policovými regály. Přestože je strop vysoko nad našimi hlavami, tak police sahají jen do úrovně průměrné výšky skladníka. Tam, kde jsou instalována regálová mezipatra (mezaniny), zase operátoři tráví minuty stoupáním do schodů či hledáním konkrétních artiklů.

Automatický sklad je odpovědí na řadu výzev

automatický sklad uprostřed regálů

Manažeři skladů často řeší sadu základních otázek, na které společně hledáme odpovědi.

  • Jak s ohledem na očekávaný růst ve stejném prostoru uskladnit více materiálu?
  • Jak zrychlit skladové operace?
  • Jak zajistit, aby byla pokaždé vychystaná ta správná položka?
  • Jak udělat práci zaměstnanců méně rizikovou?
  • Jak zabezpečit drahé materiály nebo nářadí před neoprávněným přístupem?

Každý skladovací prostor představuje možnost pro originální řešení. Při hledání odpovědí na tyto otázky se snažíme držet jednoduchých pravidel. Neskladovat „vzduch“. A zajistit to, aby operátoři nechodili za artikly, ale naopak automatické sklady artikly připravily k vyzvednutí pro operátory. Efektivita ve skladování nemusí být jen ve zrychlení operací, ale také v optimalizaci využití prostoru a zdrojů.

Využijte výšku skladu naplno

Automatický sklad v podobě vertikálních systému umí dobře využít celou výšku skladového prostoru. V praxi tak může k jinému použití nebo rozšíření osvobodit až 90% skladové plochy. Zařízení Modula pracují i s výškou jednotlivých polic. Přizpůsobí ji přesně skladovanému materiálu a nad artikly nejsou prázdné prostory jako u pevných statických regálů. Nedochází ke skladování vzduchu a prostor tak využijete naplno. Spojení skladu a výtahu také umožňuje elegantně propojit několik podlaží jedné budovy. Například sklad s výrobní linkou v jiném patře.

V porovnání s policovými regály dosáhnete díky automatickým skladům i výrazného zrychlení a zpřesněný skladových operací. Vertikální zakladače Modula mají vlastní skladový software WMS nebo se dokáží napojit přímo na firemní ERP systém. Na místo zdlouhavého chození mezi regály tak vyhledání požadovaného materiálu může pro operátory být jen otázkou stisknutí jednoho tlačítka na displeji skladovacího zařízení nebo například načtení čárového kódu.

Výrazně tak můžete snížit chyby při vychystávání. Zařízení Modula mají navíc řadu doplňků, které skladníkům pomáhají od sebe odlišit i drobný nebo velice podobný materiál. Slouží k tomu například laserový ukazatel, který přesně osvítí místo, kam má operátor pro potřebný artikl sáhnout.

Bezpečnější prostředí pro operátory i materiál

automatický sklad uprostřed regálů

S tím souvisí i snížení rizika pracovních úrazů a zabezpečení dražšího a citlivějšího skladovaného materiálu. Skladoví operátoři totiž mají v automatickém skladu přístup jen přesně k těm artiklům, které jsou připraveny k vychystání. Umožňuje to jasné nastavení uživatelských práv a přístupových čipů. Jejich supervizoři navíc mají jednoduchý přehled o veškerém pohybu artiklů ve skladu. Promyšleně umístněné výdejní okno stroje zase snižuje nebezpečí úrazu. Skladníci tak s materiálem nemusí chodit po schodech v patrových skladech nebo lézt po žebřících v případě vyšších policových regálů.

Investice do automatického skladového řešení může sice představovat významný počáteční výdaj, nicméně návratnost zaručí úspory na provozních nákladech, snížení potřeby manuální práce, zvýšení efektivity procesů a výrazná redukce chybovosti. Tyto skladové systémy rovněž nabízí flexibilitu a škálovatelnost. Umožní vám růst a přizpůsobovat se měnícím požadavkům trhu bez nutnosti rozsáhlých rekonstrukcí nebo rozšiřování fyzických prostor skladových hal.

Zvažujete přechod od policových regálů k automatickému skladu? Dejte nám vědět. Rádi vám s tím pomůžeme.

Image

Kanceláře

+420 513 039 139
obchod@systechgroup.cz
Cukrovarská 498/13
Vyškov, 682 01
Česká republika

Servis

+420 725 508 358
servis@systechgroup.cz

Tuřanka 1222/115
Brno, 627 00
Česká republika

Produkty