Automatizace skladu: Jihočeská firma propojila vertikálním systémem několik podlaží

Automatizace skladu: Jihočeská firma propojila vertikálním systémem několik podlaží

Sklad v přízemí a výrobní prostory ve vyšších patrech. Na začátku se to může zdát jako zásadní logistická nevýhoda a noční můra, které přidělává vrásky skladníkům i manažerům výroby. Automatizace skladu ale dokáže najít odpovědět i na tyto výzvy a počáteční handicap proměnit v originální řešení, které zefektivní všechny skladové operace. Přesvědčila se o tom jedna jihočeská firma z Milevska.

Propojení skladu s výrobou je vždy výzva. Patrové budovy k ní navíc přidávají další překážky. Pro transport materiálu je nutné využít schodišť nebo výtahů. Zvyšují se náklady na pracovní sílu nebo hrozí větší nebezpečí poškození materiálu či zranění skladníků.

Efektivitě skladových operací na takových místech často brání i starý systém skladování materiálu na nízkých regálových policích. V halách s vysokými stropy je to jeden z nejméně racionálních způsobů jejich využití.  

V současnosti se ukazuje, že promyšlené skladování je často klíčem k získání podstatné konkurenční výhody. Tohle je ale situace, která může výrazně zpomalit rozvoj jakékoliv firmy. Co s tím?

Automatizace skladu pomůže využít váš prostor naplno

Jihočeská společnost Acond, která vyrábí klimatizace a tepelná čerpadla, se rozhodla toto nastavení proměnit ve svůj prospěch. 

Ve své relativně nové budově v Milevsku začala s modernizací svého skladu. Nápad propojit ho s výrobní části podniku v jiných podlažích automatickým vertikálním skladovým systémem přišel až později. Vysoké stropy a dispozice haly to umožnily bez dalších stavební úprav. 

Zařízení Modula jsou pro taková řešení ideální. Kombinují v sobě totiž výhody automatického skladu i výtahu. Zařízení ve tvaru věže totiž v sobě skrývá vertikálně seřazené police. V rámci stroje jsou na výšku uloženy přesně podle potřeb artiklů, které se v nich skladují. Při vychystávání jsou pak automaticky dopraveny do výdejního okna. Skladník jen stroji zadá, jaký materiál potřebuje vyskladnit. 

Abychom naplnili všechny požadavky firmy, postavili jsme na místě přes 12 metrů vysoký stroj Modula Lift MX75D se třemi výdejními okny.

Výdejní okno v každém podlaží

 

V zařízení Modula bude skladovaný menší a středně velký materiál v kartonových krabicích a plastových boxech. Operátoři k němu musí mít pohodlný přístup ve všech podlažích, tudíž má automatický sklad Modula z jedné strany okno v přízemí a na opačné straně stroje další dvě okna ve dvou nadzemních podlažích.

Kompletně naložený stroj se třemi výdejními okny může nést až 60 tun váhy polic a materiálu. Jelikož však společnost plánovala využít více než 80 polic, každá s materiálem o hmotnosti až 750 kg, bylo nutné zařízení dovybavit speciální vyztuženou konstrukcí pro zajištění nosnosti až 80 tun. Společnost Acond má tak nyní dostatečný prostor pro budoucí růst. 

Vzhledem k vysokému plánovanému zatížení materiálem jsme také vertikální zakladač vybavili roznášecími podložkami pod všech osm patek stroje. Každá zdvojnásobuje styčnou plochu mezi strojem a podlahou.

Zařízení Modula pomohou s dalším rozvojem

Práci operátorů ulehčuje i řada dalších doplňků. Skladníky k vychystanému materiálu rychle navede laserový ukazatel. Pohodlnější vyskladnění a potvrzení skladových operací nabídne čtečka QR kódů. 

Firma Acond má již připravené i plány pro budoucí růst. Pokud bude s provozem zařízení spokojená, chystá nasazení dalšího zakladače i v nové vedlejší hale, kde je prostor ještě o několik metrů vyšší. A my věříme, že spokojenost bude velká. Zařízení Modula tak potom budou moci naplno využít svou až 16 metrovou výšku.

Příběh společnosti Acond jasně ukazuje, že i složitou počáteční situaci lze úspěšně přeměnit díky inovativním řešením a nový technologiím ve výhodu. Automatizace skladu pomocí zařízení Modula nejen výrazně uspoří skladovací plochu, ale podstatně zefektivní všechny skladové operace.

Jste aktuálně v podobné situaci? Tímto příběhem se můžete inspirovat i vy! Kontaktujte nás a společně najdeme řešení i pro výzvy ve vašem skladování.

Image

Kanceláře

+420 513 039 139
obchod@systechgroup.cz
Cukrovarská 498/13
Vyškov, 682 01
Česká republika

Servis

+420 725 508 358
servis@systechgroup.cz

Tuřanka 1222/115
Brno, 627 00
Česká republika

Produkty