Optimalizace skladu pomocí zařízení Modula

Od úspory místa k snižování nákladů. Optimalizace skladu v kostce

Sklad nezvládá zvýšenou poptávku, vázne třídění a vychystávání objednávek. Zároveň přibývá nesrovnalostí v inventurách. To všechno jsou neklamné známky toho, že potřebujete začít pracovat na změně. Nepromyšlené řízení a prostoje v procesech skladování totiž negativně ovlivní celou firmu. Projeví se ve zpomalení výroby, zvýšených nákladech na provoz i pracovní sílu. V nejhorším případě můžete dokonce přijít o zákazníky. Proto je zde naše čtveřice klíčových tipů, které vám pomohou s optimalizací skladu.

1) Využijte skladový prostor naplno

Automatické sklady Modula

Růst firmy potřebuje prostor. Stejně tak i její skladování. Pronájem větších skladů je ale nákladné řešení, a to ani nebereme v úvahu problémy spojené se stěhováním.

Existuje ale jiné řešení. Optimalizaci skladu začněte maximálním využitím dosavadního prostoru. Jak? Zkuste promyslet tyto kroky:

  • Odstraňte zastaralé zásoby
  • Pokud je to možné, zmenšete šířku uliček mezi regály
  • Skladujte položky podle jejich výšky
  • Identifikujte prostor, který není plně využitý

Jen změna základního uspořádání vám může efektivitou skladu výrazně zvýšit.

Ideální je samozřejmě využít celou světlou výšku skladovacího prostoru. A to je příležitost pro automatické vertikální systémy Modula. Na kompaktní ploše totiž pracují s celou výškou skladové haly. Není to ale jediný způsob, kterým šetří místo.

Konfigurace skladovacích zařízení Modula je navržena tak, aby místo uložení každé police bylo přizpůsobené skutečné výšce skladovaných položek. Na rozdíl od regálů s pevnou roztečí polic tak prostor v Module využijete opravdu naplno a nedochází k něčemu, čemu říkáme “skladování vzduchu”.

Kombinací maximálního využití výšky prostoru a účelného a flexibilního uspořádání polic dokáže Modula ušetřit až 90% podlahové plochy.

2) Zpřesněte skladové operace

Jsou odvětví, jako například zdravotnictví nebo letecký průmysl, kde na přesnosti výdeje materiálu opravdu záleží. Artikly se mohou přitom lišit jen v úplných detailech. Chyby ve vychystávání pak vedou k nepříjemným situacím nebo ekonomickým ztrátám v rámci výrobního procesu. V dalším kroku optimalizace vašeho skladu se proto zaměřte na zpřesnění skladových operací:

3) Zvyšte produktivitu personálu a dbejte na jeho bezpečí

Optimalizace skladu pomocí systémů Modula

I přes pokročilou míru automatizace se většina firem při skladování neobejde bez kvalitní pracovní síly. Automatické skladovací systémy jako je Modula dokáží práci lidí výrazně zrychlit a zpřesnit.

Používají totiž metodu „zboží ke člověku.“ V praxi to znamená, že dodávají materiál do jednoho výdejního místa. Skladníci tak nemusí při vychystávání jednotlivých artiklů obcházet celý sklad. Odpadá i riziková manipulace s materiálem ve výškách. Automatické sklady tak ve výsledku zvyšují bezpečnost práce.

Zároveň nabízí i řadu vizuálních pomůcek. Díky nim obsluha rychle pochopí, které zboží a kolik položek má vychystat. Tím se výrazně redukuje lidská chybovost a zvyšuje se přesnost až na 99 %.

4) Snižujte náklady skladování

Najít způsob, jak snižovat náklady skladování, abyste přitom zachovali jeho efektivitu a kvalitu, nemusí být vždy jednoduché. Můžete začít snižováním energetických nákladů například lepší izolací skladu nebo instalací úsporných zdrojů světla. Díky zeleným dotacím je možné nyní haly vybavit i vlastními zdroji energie v podobě solárních panelů.

Uspořit můžete i na pracovní síle. Tím, že si udržíte kvalitní zaměstnance, nevynaložíte tolik financí na získávání a zaškolování nových lidí.

Svoji roli v tomto bodě ale samozřejmě hraje i automatizace. Z počátku se může zdát jako vysoký výdaj, z dlouhodobého hlediska však může k vaší optimalizaci skladu výrazně přispět. Podle našich průzkumů se mohou náklady na pořízení automatického vertikálního skladu Modula vrátit během 1-2 let.

Vertikální automatické skladové systémy Modula jsou vhodné pro všechna odvětví podnikání bez ohledu na skladovaný sortiment. Zlepšují výkonnost a bezpečnost skladování. Optimalizují využití prostoru a snižují chybovost při výdeji. Díky promyšlenému softwaru také poskytují aktuální přehled o skladových zásobách a dokáží se i propojit s nadřazenými podnikovými systémy.

Chcete vědět, jak vertikální zakladače Modula pomohly se skladováním v řadě českých firem a jak by mohly pomoci i vám? Kontaktujte nás, rádi vám poradíme. 

Image

Kanceláře

+420 513 039 139
obchod@systechgroup.cz
Cukrovarská 498/13
Vyškov, 682 01
Česká republika

Servis

+420 725 508 358
servis@systechgroup.cz

Tuřanka 1222/115
Brno, 627 00
Česká republika

Produkty