Modula LIFT jako vertikální farma

Modula LIFT jako vertikální farma? Proč ne.

Občas našim zákazníkům říkáme, že hranice využití našich zařízení Modula klade jen lidská fantazie. Celkem pochopitelně pokyvují s úsměvem hlavou, protože je to přece taková otřepaná obchodnická fráze. Nebo není?

 MDL0665 mod

Co je to vertikální farma?

O vertikálních farmách se jednu dobu mluvilo hodně. Dystopické vize kompletně urbanizované krajiny vedly některé vizionáře k přemýšlení o tom, že si potraviny budeme muset pěstovat přímo v domech ve městě, kde budou záhony umístěné na výšku místo v ploše venku na poli. Uplynulo hodně let a po odeznění původního nadšení vertikální farmy svůj (sice okrajový) význam přece jen našly.

Dokonale kontrolované prostředí s přesně dávkovanou vodou, živinami a umělým osvětlením totiž eliminuje problém se škůdci, plísněmi, nemocemi, krádežemi na polích – a v případě lokální konzumace přímo ve stejném městě téměř naprosto eliminuje i transport. U rostlin s velkou přidanou hodnotou, jako je koření, bylinky nebo ovoce, to může dávat ekonomicky smysl.

Jak to souvisí s námi a zakladači Modula?

V Singapuru v roce 2022 došlo k jednomu z mnoha potvrzení naší věty ze začátku článku. Že totiž flexibilita a množství různých možností zakladačů Modula vede naše zákazníky ke stále novým nápadům, k čemu vertikální sklad smysluplně a výhodně využít.

Německá společnost &ever, která se po celém světě zabývá produkcí potravin ve vertikálních farmách, takto kreativně využila v této druhé nejhustěji zalidněné zemi světa čtyři zařízení Modula LIFT. Výsledkem je plně automatizovaná vertikální farma, která pro místní trh produkuje vysoce kvalitní jahody.

20221006 105831

Výhody proti běžným vertikálním farmám?

Vize vertikálního farmaření pracuje, jak jinak, s vertikálním prostorem. Ale skladovat nebo cokoliv dělat ve výšce je pro člověka samozřejmě určitý problém k vyřešení. Mnohokrát tak vidíte buď regálovou konstrukci vertikální farmy pouze do výšky dospělého člověka, nebo vybavenou ochozy, pojízdnými obslužnými plošinami, případně někdy také farmu fungující jako karusel.

Vizuálně kontrolovat úrodu v každém květináči potom vůbec nezní jako příjemná práce.

S Modulou tyto starosti odpadají, protože veškerá obsluha probíhá v jednotné výšce u země ve výdejním okně. Mimo tento čas jsou všechny rostlinky kryté a chráněné uvnitř zařízení.

Zejména u jahod, kterými se v Singapuru zabývá společnost &ever, se zařízení Modula velice osvědčuje. Rostlinky musejí být průběžně monitorovány a sklízeny každé 4 týdny, takže bylo zapotřebí použít velmi flexibilní technologii.

IMG 0908

Mají vertikální farmy budoucnost?

Rostlinná produkce s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou právě bylinky a některé typy ovoce, v sobě snadno vstřebá vyšší výrobní náklady spojené s umělým osvětlením, ventilací a provozem všech podpůrných technologií.

Potraviny beze stop běžných vzdušných polutantů ale i bez zemědělské chemie, přesto také bez běžných polních chorob a škůdců, jsou mimořádným zbožím, které si v rozvinuté společnosti najde vždy své zákazníky.

V aglomeracích jihoasijského typu, kde je na malé ploše obrovská koncentrace lidí, i takových, kteří si rádi připlatí za nevšední gastronomické zážitky, dávají vertikální farmy, označované také jako hyperlokální zdroje potravin, už dnes ekonomický smysl.

Ve společnosti &ever mají smělé plány a vidí perspektivu nejen v jihovýchodní Asii, ale i na blízkém východě, v Evropě a Severní Americe. Chtěli by ve spolupráci s místními odběrateli čerstvé produkce provozovat až 1000 zařízení Modula po celém světě. Podpora ze strany druhého největšího výrobce vertikálních skladů na světě je pro ně rozhodující faktor.

Image

Kanceláře

+420 513 039 139
obchod@systechgroup.cz
Cukrovarská 498/13
Vyškov, 682 01
Česká republika

Servis

+420 725 508 358
servis@systechgroup.cz

Tuřanka 1222/115
Brno, 627 00
Česká republika

Produkty