Modula speciální aplikace

Speciální aplikace pro zařízení Modula

Máte ve vašem provozu zvýšené požadavky na čistotu nebo kontrolu teploty a vlhkosti? Chtěli byste lepší protipožární opatření, které by bylo v případě nehody šetrnější, než tekoucí voda? Pokud si alespoň na jednu otázku odpovíte ano, mohla by vás zajímat některá ze speciálních aplikací, se kterými přichází italský výrobce skladovacích zařízení Modula.

Clean Room, výroba a skladování v čistém prostředí

 

Úrovně čistoty výrobního prostředí jsou dány ISO normou a týkají se množství částic rozptýlených ve vzduchu. To ale víte, pokud pracujete s některou z citlivých technologií, nebo u výrobků eliminujete možnosti kontaminace.

Zařízení Modula Clean Room je navržené pro provoz v čistém prostředí podle ISO 14644 třídy 7 až 6. Nejen že eliminuje vstup prachových částic zvenčí, ale samo neprodukuje při provozu žádné prachové částice ani navenek a může tak fungovat v rámci celého čistého provozu.

Klíčové vlastnosti Modula Clean Room

Modula Clean Room

Modula Clean Room je tak například vhodná ke skladování sterilních nástrojů na operačním sále nebo součástek citlivých na prach ve výrobě polovodičů.

  • Nesnižuje třídu místnosti
  • Nevytváří prachové částice během provozu
  • Brání vstupu eventuálních prachových částic z vnějšího prostředí k uloženému zboží uvnitř

Co ještě umí?

Stále se ovšem jedná o plnohodnotný vertikální sklad Modula, takže můžete počítat s:

  • Pevnou a stabilní konstrukcí zařízení
  • Výtahem středem zařízení, který přesouvá vybrané police od operační výšky
  • Jedním nebo více výdejních oken pro odebírání nebo uskladnění materiálu

Zajímavostí zařízení Modula je také skutečnost, že při dodržení určitých konstrukčních podmínek (nosnost polic, typ výdejního okna atd.) mohou i standardní modely zařízení Modula bez Clean Room úpravy splňovat ISO třídu 7.

Modula Climate Control

Modula Climate Control

Potřebujete skladovat zboží při konstantní teplotě? Nebo dokonce splňovat teplotou skladování nějaké zákonné normy? Modula Climate Control je zařízení přímo stvořené pro ochranu zboží citlivého na výkyvy teplot a vlhkosti.

Je to tak. Modula Climate Control není jenom velká lednice, byť s vymoženostmi automatického skladovacího systému. Udržuje nastavenou teplotu a vlhkost v rámci tolerance a brání jakýmkoliv významným výkyvům.

Jak zařízení funguje?

V principu se jedná o běžný automatický sklad Modula, ovšem vybavený tepelnou izolací a chladícím zařízením.

Tepelnou izolaci tvoří samostatná konstrukce s panely s polyuretanovou pěnou ze všech stran vertikálního zakladače a speciálně vybavené je i výdejní okno. A samotná regulace teploty umí také víc, než by se zdálo.

Výdejní okno brání změně teplot

Zvláštní pozornost určitě zaslouží proces vyskladňování nebo naskladňování zboží s ohledem na udržení vnitřní teploty. Prostor výdejního okna je izolovaný zvlášť a jsou důsledně přerušeny všechny tepelné mosty. Aby se ještě více zamezilo nežádoucí cirkulaci vzduchu, operátor otevírá jen jedno z řady oken, kterými je manipulační prostor uzavřen.

Pokud se během manipulace se zbožím teplota a vlhkost ve výdejním okně odchýlí od nastavených hodnot, přesun police zpět do stroje mezi ostatní je pozastaven do doby, dokud se podmínky nevyrovnají.

Jak jsou zajištěny skutečně homogenní podmínky v mnohametrové věži?

Ochlazený vzduch je veden trubkami v obložení a poté rozváděn mezi všechny regály, načež je znovu filtrován a ochlazen v chladící jednotce.

Teplota a vlhkost uvnitř zařízení je sledována větším množstvím sond, stejně jako v prostoru výdejního okna, jak jsme již zmiňovali výše.

Na variantu Climate Control je možné upravit kterékoliv zařízení Modula LIFT. Nabízí se i množství individuálních úprav například podle charakteru skladovaného zboží a venkovních podmínek na místě. Možné je nainstalovat také doplňkovou odvlhčovací jednotku.

Proti ohni chytře – Modula Fire Fighting

Modula Fire Fighting

K eliminaci šíření požáru uvnitř zařízení Modula je samozřejmě možné přes strop zařízení instalovat klasické vodní sprinklery. Někdy ale stojí za zvážení, jestli druhotné škody způsobené tekoucí vodou neopodstatňují využití šetrnějších, pokročilejších metod.

Oheň potřebuje pro svoje udržení palivo, kyslík a teplotu. Principu hašení je tedy několik – zabránění přístupu ohně k hořícímu materiálu, ke kyslíku, nebo ochlazení pod hranici potřebnou k dalšímu vzněcování. Hasiči ale znají ještě čtvrtý způsob, a tím je nabourání řetězové chemické reakce hoření.

Co dělá systém Modula FF?

Hasicím médiem je aerosol uhličitanu draselného. Absolutně netoxický mikroskopický prášek, který je ve svém použití také nedestruktivní, ať už k uloženému zboží, nebo ke konstrukci samotného zařízení. Nechává jen nepatrné reziduum v porovnání s dalšími práškovými metodami.

Pokud se v blízkosti plamene podaří rozptýlit do vzduchu dostatečné množství aerosolu, je hasicí účinek velmi silný. Prášek potom zůstává rozptýlený déle, než srovnatelné prostředky, a předchází tak například dalšímu vzněcování.

Jaké jsou výhody Moduly FF ve zkratce?

  • Práškový uhličitan draselný je netoxický (používá se i v potravinářském průmyslu)
  • Účinnost hašení je vysoká
  • Instalace hasicího zařízení na zakladače Modula je velmi jednoduchá
  • Hašení není destruktivní k uloženému zboží, ani ke komponentám skladovacího zařízení

Z čeho se Modula FF skládá?

  • Fotoelektrický detektor ohně
  • Generátor aerosolu
  • Opticko akustický informační panel
  • Nezávislý zdroj energie pro alarm, aktivaci a deaktivaci generátoru aerosolu

Závěrem

Celosvětový úspěch zařízení Modula rozhodně neuspal vývojáře na vavřínech. Vyvíjejí další a další varianty a technická vylepšení pro další oblasti lidské činnosti a okolnosti, které mohou ve výrobě a skladování nastat.

Modula Clean Room může být součástí čistých prostor podle normy ISO 14644 a splňuje třídu 7 až 6.

Modula Climate Control pomáhá chránit zboží citlivé na teplotu, výkyvy teplot nebo výkyvy vlhkosti. Nejen v potravinářství, farmacii nebo citlivé elektronice.

Modula Fire Fighting nabízí netoxickou a nedestruktivní metodu hašení jako alternativu běžnějším, ale v určitých detailech problematickým metodám.

Image

Kanceláře

+420 513 039 139
obchod@systechgroup.cz
Cukrovarská 498/13
Vyškov, 682 01
Česká republika

Servis

+420 725 508 358
servis@systechgroup.cz

Tuřanka 1222/115
Brno, 627 00
Česká republika

Produkty